Kantoorruimte huren in Utrecht

Kantoorruimte huren in Utrecht

Utrecht is hard aan het groeien en dit geldt ook voor de kantorenmarkt. De werkgelegenheid neemt toe en bedrijventerreinen en kantoorlocaties lopen vol. Deze aanhoudende vraag vanuit de gebruikersmarkt zorgt er met name voor dat het kantorenaanbod snel terugloopt. Populaire kantoorlocaties in Utrecht zijn het Stationsgebied, Papendorp, Centrum en Noord. Om krapte op de kantorenmarkt te voorkomen zijn er veel nieuwe ontwikkelingen in de stad bij het Stationsgebied en Leidsche Rijn Centrum. Ook de vraag naar flexibele kantoorruimte in Utrecht neemt toe. In het WTC, gelegen aan de Papendorpseweg en het Jaarbeursplein, zijn diverse operators gevestigd die flexibele kantoorruimte oplossingen bieden binnen bestaande kantoorpanden. Huurders kunnen hier huren vanaf 1 werkplek met een flexibele huurovereenkomst.

Bekijk onderstaand het meest actuele kantoorruimte aanbod in Utrecht.

Utrecht in transformatie

De crisisperiode in 2008 heeft ervoor gezorgd dat het kantorenaanbod in Utrecht explosief is toegenomen, wat heeft gezorgd voor een hoge conjuncturele leegstand. Tussen 2010 en 2016 bedroeg het totale kantorenaanbod jaarlijks meer dan 600.000 m². Deze leegstand is de afgelopen jaren afgenomen door twee belangrijke ontwikkelingen. Door de schaarste op de woningmarkt werden leegstaande kantoorruimtes getransformeerd naar appartementen. Daarnaast heeft een toenemende opname van kantoorgebruikers geleid tot een reductie in het kantooraanbod. Deze twee factoren hebben ervoor gezorgd dat in het jaar 2018 het laagste aanbod volume werd genoteerd sinds de crisis. De afgelopen vijf jaar is het kantorenaanbod afgenomen met meer dan een kwart miljoen vierkante meter kantoorruimte. De gerealiseerde en geplande nieuwbouwprojecten zorgen ervoor dat Utrecht een aantrekkelijke locatie is voor kantoorgebruikers.

De kantorenmarkt in het Stationsgebied en Papendorp

Door de toevoeging van nieuwbouwontwikkelingen in het Stationsgebied was hier de afgelopen jaren nog een ruime beschikbaarheid aan kantoorruimte. Het 32.000 m² grote kantoorgebouw WTC Utrecht aan het Jaarbeursplein heeft de kantorenvoorraad rondom het OV-knooppunt forst uitgebreid. In dit gebied staan nog veel nieuwbouwprojecten en transformaties gepland zodat de kantorenvoorraad de komende jaren zal toenemen. Het kantorenpark Papendorp had te maken met veel leegstand in de crisis. Hoewel veel kantorencomplexen leeg kwamen te staan zijn de afgelopen jaren veel bedrijven verhuisd naar Papendorp omdat zij hier grote metrages aan kantoorruimte kunnen huren. In Utrecht hebben de afgelopen jaren een aantal mooie transacties plaatsgevonden. Het adviesbureau Qhuba heeft Utrecht Papendorp verlaten voor een nieuw kantoor aan de Oudegracht in het centrum van de stad. De Koninklijke Kentalis huurt circa 3.200 m² kantoorruimte aan de Van Vollenhovenlaan 659-661 in Kanaleneiland. De Rabobank vestigt zich rond maart 2020 aan de Atoomweg 100 en huurt circa 12.000 m² in het kantoorgebouw.

Perspectief van Utrecht en omgeving

Hoewel de vraag groot is en het aanbod krap in Utrecht, neemt de leegstand van kantoorruimtes in de omgeving van Utrecht toe doordat veel grote bedrijven richting het centrum van Utrecht verhuizen. Dit wordt opgelost door multi-tenant verhuur en het aanbieden van flexibele kantoorconcepten. Daarnaast richt de gemeente zich op het vinden van een balans tussen transformatie naar woonruimte en behoud van kantoorruimte.

De gepresenteerde informatie is gebaseerd op SpringBase.

Bekijk het meest actuele aanbod in de verhuur of verkoop van kantoorruimte in Utrecht op onze aanbodpagina.

 

Kantoorruimte huren in een andere stad?

Kantoorruimte huren Arnhem Kantoorruimte huren AlmereKantoorruimte huren AmsterdamKantoorruimte huren Den HaagKantoorruimte huren Rotterdam 

Reageren is niet mogelijk