De Wet Betaalbare Huur (WBH)

De Wet Betaalbare Huur (WBH)

De Wet Betaalbare Huur is een wetsvoorstel dat tot doel heeft de betaalbaarheid van huurwoningen te waarborgen en de sociale rechtvaardigheid op de huurmarkt te bevorderen. Het voorstel omvat diverse maatregelen, zoals het reguleren van huurprijzen, het beperken van huurverhogingen en het verbeteren van de transparantie van huurcontracten. De wet is echter nog niet definitief aangenomen en wacht op verdere behandeling door de Tweede Kamer. Beoogd wordt om de wet per 1 juli 2024 van kracht te laten worden.

Positieve aspecten van de Wet Betaalbare Huur

De Wet Betaalbare Huur heeft een aantal positieve aspecten. Het voorziet in een duidelijk raamwerk voor de maximaal redelijke huur en heeft als doelstelling om huurders beter te beschermen tegen excessieve huurprijzen. Ook stimuleert de wet het hebben van goede energielabels. In de laatste versie van de wet van Minister van Volkshuisvesting Hugo de Jonge wordt onder druk van de markt tegemoet gekomen aan de wens van beleggers: de nieuwbouwtoeslag wordt verhoogd tot 10%, wat investeringen in nieuwe huurwoningen toch nog weer iets aantrekkelijker maakt.

Kritische blik

We bezien de Wet Betaalbare Huur kritisch vanwege de mogelijke negatieve gevolgen voor de investeringsbereidheid in de huurmarkt. Door de stapeling van maatregelen, waaronder de recente aanpassingen in Box III, ervaren vastgoedinvesteerders een afname van vertrouwen. Deze situatie heeft ertoe geleid dat beleggers alternatieve investeringsmogelijkheden buiten de Nederlandse huurwoningenmarkt zijn gaan onderzoeken.

We zien nu al dat onze klanten uitwijken naar landen zoals Spanje, waar het belastingregime gunstiger is voor vastgoedinvesteerders. Bovendien constateren we een trend waarbij beleggers overstappen van directe vastgoedinvesteringen naar financieringsmodellen, wat indirect van invloed is op de beschikbaarheid van huurwoningen.

Als vastgoedadviseur worden we nu al regelmatig gevraagd om mee te denken over een exit op de kopersmarkt in plaats van het door-exploiteren van de huurwoning. Deze ontwikkeling weerspiegelt de onzekerheid onder beleggers en hun zoektocht naar alternatieve investeringsmogelijkheden.

Het feit dat Minister de Jonge in de Kadastercijfers nog niet heeft gezien dat beleggers massaal gaan uitponden, zien wij als een te voorbarige conclusie. Huurwoningen muteren beperkt, waardoor we dit pas later in de cijfers te zien valt.

Sociale huurwoningen kennen een historische mutatiegraad van circa 6,5%, dit betekent één huurderswissel in de 15 jaar! Hierdoor verwachten wij vooral een uitgesteld effect.

Nieuwbouwprojecten met woningen net boven de huidige liberalisatiegrens, worden nu reeds als individuele koopwoningen op de markt gebracht worden. Bovendien  spreken wij dagelijks beleggers die gestart zijn met het zogenaamde uitponden. Het feit dat onze overheid zelf verwacht dat de huur van ruim 300.000 woningen met gemiddeld EUR 190 per maand zal dalen, versterkt dit vermoeden. Voor starters en huurders met een verhuiswens is dit een hard gelag, want de stap naar een nieuwe huurwoning zal hierdoor nog minder snel genomen kunnen worden.

Kansen voor beleggers

In deze onzekere tijden waarin de huurmarkt wordt beïnvloed door verschillende maatregelen en verschuivingen, kunnen beleggers die vooruitdenken mogelijk hun kansen benutten. De huidige situatie van hogere rente en onzekerheid kan beleggers ertoe aanzetten om te gaan verkopen, waardoor de prijzen van woningbeleggingen momenteel relatief laag zijn. Nu al zien wij dat meer partijen overwegen om vastgoed naar de markt te gaan brengen, met mogelijk meer transacties tegen lagere niveaus tot gevolg. Kansen zien wij vooral in vastgoed wat splitsbaar is, of kleinere woonunits nabij stadscentra waarmee ingespeeld wordt op de trend van een groeiende aantal eenpersoonshuishoudens. Ook co-living concepten of studenthuisvesting zien wij als kansrijk voor de komende tijd. Als de storm eenmaal is gaan liggen, zou deze periode achteraf bezien als een gunstige tijd kunnen blijken voor investeerders die wel de durf hebben gehad om in te kopen.

Investeringskans nieuwbouwproject Den Haag: Corner Lofts

Spring Real Estate biedt bijvoorbeeld een nieuwbouwproject aan in Den Haag, waar 189 studio’s, 42 tweekamerappartementen en 24 driekamerappartementen worden gebouwd. Enkele van deze studio’s zijn beschikbaar voor beleggers. Wilt u meer informatie? Klik hier voor details.

Reageren is niet mogelijk