Maximale belastingbesparing met vastgoedtaxaties: 4 stappen

Maximale belastingbesparing met vastgoedtaxaties: 4 stappen

Bent u zich bewust van een simpele maar effectieve manier om uw belastingdruk aanzienlijk te verminderen?

Waardevolle verlaging van belastingen

Voor velen is het alom bekend dat de inkomstenbelasting voor verhuurde woningen wordt bepaald op basis van de WOZ-waarde. Maar wist u dat er een mogelijkheid bestaat om deze heffing te matigen door middel van vastgoedtaxaties?

De cruciale regel hier is: indien uw vastgoed minstens 10% minder waard is dan de WOZ-waarde gecorrigeerd met de leegwaarderatio, kunt u het lagere bedrag gebruiken voor de belastingheffing. Dit betekent potentiële aanzienlijke belastingbesparingen, en wie wil dat nu niet?

 

Waarom vastgoedtaxaties van essentieel belang zijn

Grote kans dat uw vastgoed in waarde is gedaald door de veranderende marktomstandigheden. Bijvoorbeeld, uw pand heeft te lijden gehad onder de stijgende rente, strengere regulering door de overheid of andere externe invloeden.

Door uw eigendommen te laten taxeren door professionele en erkende taxateurs, kunt u een gedetailleerd en gevalideerd rapport ontvangen met de werkelijke marktwaarde van uw vastgoed. De werkelijke marktwaarde weerspiegelt in plaats van de WOZ-waarde die over het algemeen sterk achterloopt op de huidige marktomstandigheden. En als deze waarde ten minste 10% lager is dan de WOZ-waarde gecorrigeerd met de leegwaarderatio, dan kunt u het verschil toepassen op uw belastingaangifte.

 

In 4 stappen de belastingdruk aanpassen

Hoe kunt u deze aanpak implementeren om daadwerkelijk van deze belastingbesparing te profiteren? Hier zijn de 4 stappen:

  1. Professionele taxatie: Laat uw pand(en) taxeren door gecertificeerde taxateurs. Dit is essentieel om een nauwkeurig rapport te verkrijgen dat door de Belastingdienst wordt erkend. De taxateurs van Spring Valuations leveren een rapport op binnen 5 werkdagen.
  2. Peildatum: Zorg ervoor dat de taxatiedatum zo dicht mogelijk bij 1 januari van het relevante jaar ligt, aangezien dit de peildatum is voor de WOZ-waarde.
  3. 10% regel: Indien het taxatierapport een waardevermindering van minimaal 10% toont ten opzichte van de gecombineerde WOZ-waarde en leegwaarderatio kunt u deze inzetten voor de belastingaangifte.
  4. Belastingaangifte: Voeg het taxatierapport en de relevante informatie toe aan uw belastingaangifte om de belastingbesparing te realiseren.

Voordelen in de praktijk

Laten we eens kijken naar een voorbeeld: Stel, uw verhuurde pand is getaxeerd op een waarde 27% lager dan de gecombineerde WOZ-waarde en leegwaarderatio. Niet ongebruikelijk nu de rente behoorlijk is gestegen en de overheid de liberalisatiegrens wil verhogen. Dit betekent dat u een substantiële belastingbesparing kunt realiseren, vooral in het geval u ook nog een financiering heeft lopen (we gaan uit van 70% van de WOZ-waarde).

 

2022 Box 3 2023 Box 3 2023 Box 3
WOZ WOZ Taxatie
Huurinkomsten                                 82.500                                 82.500                                 82.500
WOZ                            1.650.000                            1.650.000                            1.650.000
WOZ met leegwaarde ratio                            1.204.500                            1.650.000
Taxatiewaarde                            1.204.500
Financiering                            1.155.000                            1.155.000                            1.155.000
Box 3 heffing zonder financiering                                 15.908                                 31.452                                 22.656
Box 3 heffing met 70% financiering                                         –                                 20.464                                         –

 

Met deze strategie in uw gereedschapskist, kunt u uw belastingverplichtingen effectief verminderen of zelfs tot nul terugbrengen. Dit geeft een flinke impuls van het rendement op uw vastgoedinvesteringen.

Volgende stap

Overweegt u om professionele vastgoedtaxaties in te zetten als een krachtig hulpmiddel om uw financiële positie te verbeteren. Ons deskundige team bij Spring Valuations staat voor u klaar om u door dit proces te leiden. Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor meer informatie en om uw belastingbesparingspotentieel te ontdekken.

drs. Robert Kat MSRE MRICS RM RT VRT

Managing Partner Services Netherlands

Lennard Hoekstra MSc RT

Managing Partner Spring Valuations Netherlands

Reageren is niet mogelijk