6 belangrijke lessen voor succesvol investeren in Spaans vastgoed

6 belangrijke lessen voor succesvol investeren in Spaans vastgoed

Investeren in Spanje kent op dit moment enorm veel interesse. De second home beurs in Utrecht is nog nooit zo druk geweest. De prijzen zijn nog steeds aantrekkelijk en de kwaliteit van leven is erg hoog. Toch wordt de aankoop van onroerend goed vaak als zeer lastig ervaren. Ondanks dat Spanje een Europees land is, zijn er behoorlijk wat verschillen. Spring is inmiddels meer dan 2 jaar actief in Spanje en heeft het nodige leergeld moeten betalen. Hieronder treft u onze lessen.

1.    Start direct met de aanvraag van een NIE-nummer

Als buitenlander is het verkrijgen van een NIE-nummer essentieel wanneer u vastgoed wilt kopen in Spanje. Dit nummer fungeert als een identificatienummer voor buitenlanders en is nodig voor verschillende administratieve procedures, waaronder het betalen van belastingen en het ondertekenen van contracten. Het proces om een NIE-nummer te verkrijgen kan echter langdurig en complex zijn, maar het financiële risico is beperkt. Voor EUR 150 ex IVA kunt u door een adviseur of natuurlijk door Spring, een nummer laten aanvragen. Wij adviseren u direct de aanvraag te starten.

2.    Vind een makelaar in Spanje die meerdere talen spreekt

Bij investeringen in Spaans onroerend goed is het essentieel om een makelaar te selecteren die bekend is met het specifieke gebied of er zelfs gevestigd is. Bovendien is het essentieel dat de persoon naast Spaans ook vloeiend Engels of Nederlands spreekt. Zo’n makelaar beschikt dan over diepgaande kennis van de lokale markt en kan het beste advies bieden. Daarnaast kan een makelaar met lokale contacten en kennis van de Spaanse taal ook helpen bij het regelen van benodigde zaken. Als er geen native Speaker in uw team zit, kunnen zaken onnodig lang duren. Desalniettemin is het cruciaal dat deze persoon zowel goed Nederlands als Engels beheerst, gezien de aanzienlijke verschillen. In de praktijk zijn er communicatieproblemen tussen Nederlandse klanten en Spanjaarden, zelfs als ze goed Engels spreken. In deze context kan het inschakelen van een team van Nederlandse en Spaanse mensen in een bedrijf een brug slaan tussen Nederlandse investeerders en de Spaanse markt. Dit zorgt ervoor dat taal- en cultuurbarrières worden overwonnen en jouw belangen optimaal worden verzorgd tijdens het aankoopproces van onroerend goed in Spanje. Met een Nederlandse makelaar aan uw zijde wordt niet alleen de communicatie vereenvoudigd, maar krijgt u ook de geruststelling van een vertrouwde adviseur die uw belangen behartigt in een vaak complexe transactieomgeving.

3.    Vind een goede advocaat wanneer u investeert in Spaans vastgoed

Bij het investeren in Spanje is het van groot belang om een ervaren advocaat in de arm te nemen die bekend is met de complexe juridische aspecten van de Spaanse markt. Als investeerder is het essentieel om alle investeringsdocumenten zorgvuldig te laten beoordelen voordat ze worden ondertekend. Dit zorgt niet alleen voor een solide juridische basis, maar minimaliseert ook het risico op onvoorziene juridische complicaties die kunnen ontstaan tijdens het investeringsproces in Spanje. In Nederland bent u als klant goed beschermt bij een levering van onroerend goed door de Nederlandse notaris. In Spanje heeft u die bescherming niet. De notaris is niet juridisch verantwoordelijk. Het kennen van de inhoud van de documenten die u ondertekent in relatie tot de complexe wetgeving in Spanje, is van het grootste belang om uw investering te beschermen en mogelijke geschillen achteraf te voorkomen.  Als u de stukken niet begrijpt, dient u dus volledig te vertrouwen op de kunde van uw advocaat.

4.    Neem een Property Manager in Spanje

Aangezien u van plan bent te investeren in Spanje, betekent dit dat u meestal niet ter plaatse zult zijn om het pand te controleren en te onderhouden. Het is dus verstandig om een Property Manager aan te nemen om hiervoor te zorgen. Het liefst een Property Manager die meerdere talen spreekt om de communicatie makkelijk te maken. Een Property Manager kan het dagelijkse beheer van de woning op zich nemen, waaronder het regelen van onderhoud, het vinden van huurders (indien van toepassing), het afhandelen van huurcontracten en het oplossen van eventuele problemen die zich voordoen. Dit biedt gemoedsrust en zorgt ervoor dat uw investering goed wordt beheerd, in tijden dat u afwezig bent. In Spanje zijn veel partijen actief die voor u beheer verrichten, zoals gestorias, maar die verrichten niet de werkzaamheden die u van een beheerder verwacht. Zeker als u ervaring heeft met een Nederlandse beheerder, zult u snel gefrustreerd raken omdat u alsnog zelf veel zaken dient te regelen.

5.    Selecteer een goede aannemer

Bij investeren in de Spaanse onroerend goed markt is het cruciaal om meerdere offertes aan te vragen bij verschillende aannemers tijdens renovatieprocessen. Prijzen variëren enorm; er kan soms wel 2x keer zoveel gevraagd worden voor hetzelfde werk. Het is belangrijk om te weten welke aannemer u kiest en welke prijs-kwaliteitverhouding zij bieden. Verzamel dus meerdere offertes voor een beter inzicht in marktprijzen en om weloverwogen beslissingen te nemen. Een makelaar en/of Property Manager kan adviseren over betrouwbare aannemers en het proces van offerte-aanvragen coördineren. Dit bespaart kosten en waarborgt kwaliteit, wat uw investering in de Spaanse woningmarkt optimaliseert.

6.    Begrijp de Spaanse cultuur als u gaat investeren

De Spaanse werkcultuur verschilt aanzienlijk van die in Nederland. Spanjaarden hebben de neiging om op een rustiger tempo te werken, terwijl Nederlanders vaak een voorkeur hebben voor snelle afhandelingen. Daarnaast zal een Spanjaard niet snel toegeven als ze het niet precies weten hoe het echt zit. Ze stellen een oplossing voor en hopen soms dat het goed komt. Als u met de juiste adviseurs werkt kunt u veel ellende voorkomen. Dit betekent dat geduld vaak een belangrijke rol speelt bij transacties op de Spaanse vastgoedmarkt, waarbij u zich goed laat voorlichten. Bovendien hechten Spanjaarden veel emotionele waarde aan het verkopen van vastgoed, terwijl Nederlanders zich voornamelijk richten op de financiële aspecten. Deze culturele verschillen kunnen soms uitdagend zijn tijdens het aan- en verkoopproces.

Reageren is niet mogelijk