Spaart uw VvE genoeg voor groot onderhoud?

Spaart uw VvE genoeg voor groot onderhoud?

Per 1 januari 2018 moet iedere Vereniging van Eigenaars (VvE) een verplichte minimale reservering doen voor groot onderhoud. Dit dient om mogelijk achterstallig onderhoud van het gebouw te voorkomen.

De verplichte minimale reservering moet 0,5% zijn van de herbouwwaarde van het gebouw. Dit is het benodigde bedrag om het gebouw opnieuw te bouwen, op dezelfde plek en in dezelfde staat. Deze nieuwe wet is aangenomen, omdat uit onderzoek van de Rijksoverheid (2017) is gebleken dat ongeveer de helft van de Vereniging van Eigenaars te weinig spaart voor groot onderhoud. Deze financiële reservering kan worden gebruikt voor reparaties aan het gebouw of het onderhoud van het dak of de liften.

Er zijn twee uitzonderingen op deze wet waarin eigenaren kunnen besluiten om geen geld in een reservefonds te storten. Ten eerste als 80% van de eigenaren hiermee akkoord gaat. De individuele eigenaars moeten dan de kosten voor onderhoud direct beschikbaar hebben. Ten tweede als de bank een bankgarantie heeft afgegeven aan de VvE. De bank gaat daarmee een belofte aan waarin zij de onderhoudskosten aan de VvE betalen, die de individuele eigenaar(s) op dat moment niet kunnen betalen. Dit dient later terug te worden betaald aan de bank.

Om te kunnen voldoen aan de nieuwe VvE-wet is het essentieel om de herbouwwaarde accuraat te berekenen. Heeft u voldoende inzicht in de herbouwwaarde van uw gebouw? Onze taxateurs binnen het team van Spring Valuations hebben de juiste kennis in huis om een herbouwwaarde taxatie uit te voeren en zijn tevens geregistreerd conform het Verenigd Register van Taxateurs (VRT). Samen zorgen wij ervoor dat u goed voorbereid het nieuwe jaar ingaat en niet voor verrassingen komt te staan.

Reageren is niet mogelijk