Gekte op de markt in Valencia; transactiecijfers Q1 2024

Gekte op de markt in Valencia; transactiecijfers Q1 2024

Bij Spring Real Estate Valencia hebben we de laatste trends op de vastgoedmarkt nauwlettend gevolgd. De recente gegevens van Idealista bevestigen wat wij in de praktijk al hebben ervaren: de vastgoedmarkt in Valencia is momenteel één van de snelste en meest competitieve vastgoedmarkten in Spanje. Dit betekent dat kopers snel moeten handelen om hun droomwoning te bemachtigen.

Valencia: een topmarkt voor verkoop van appartementen

Volgens het nieuwste rapport van Idealista is Valencia de op één na snelste vastgoedmarkt in Spanje, net na Granada. Uit de statistieken blijkt dat maar liefst 20% van de appartementen en huizen in Valencia binnen een week na publicatie wordt verkocht. Dit percentage ligt aanzienlijk hoger dan het nationale gemiddelde van 12%, wat al behoorlijk hoog is. Deze cijfers tonen duidelijk aan dat in Valencia de vraag naar woningen veel groter is dan het aanbod.

Verkoopsnelheid van de Spaanse vastgoedmarkt

Valencia Spanje
Eén week 20% 12%
Eén maand 16% 10%
Drie maanden 23% 22%
< 1 jaar 29% 34%
> 1 jaar 12% 21%

Tabel 1: Snelheid verkoop vanaf Idealista.com

De statistieken laten verder zien dat 16% van de woningen in Valencia binnen een maand wordt verkocht, 23% binnen drie maanden en 29% binnen een jaar. Slechts 12% van de woningen blijft langer dan een jaar op de markt. In vergelijking met de rest van Spanje, waar 10% van de woningen tussen een week en een maand verkocht wordt, 22% binnen één tot drie maanden, 34% binnen drie maanden tot een jaar en 21% langer dan een jaar, blijkt dat de Valenciaanse markt bijzonder snel is.

Ook de huurmarkt presteert goed

De verhuurmarkt voor appartementen presteert goed; 13% van de appartementen in Spanje wordt binnen 24 uur na publicatie verhuurd. Deze snelle verhuur is voornamelijk te wijten aan een groeiende vraag naar huurwoningen, beperkte beschikbare woningen en een toenemende komst van Digital Nomads, vooral in stedelijke gebieden zoals Barcelona, Madrid en Valencia.

Onze ervaring bij Spring

Bij Spring Valencia hebben we deze trend ook opgemerkt. Tijdens de zoektochten voor onze relocatiediensten merken we dat snelheid essentieel is wanneer je de perfecte woning hebt gevonden. Zelfs één dag bedenktijd kan al fataal zijn, omdat de kans groot is dat de woning dan al verkocht is.

Uit eigen ervaring weten we hoe snel het kan gaan. Soms worden woningen direct door de eigenaar aangeboden, buiten de reguliere markt om. Deze “off-market” aanbiedingen zijn vaak razendsnel verhuurd of verkocht. Een voorbeeld hiervan is een situatie die we onlangs met een van onze klanten meemaakten. Binnen een paar uur kregen we de kans om de woning te bezichtigen en te handelen. De interesse was enorm en we moesten snel beslissen om de transactie af te ronden.

Deze dynamiek onderstreept het belang van een proactieve en snelle aanpak in de huidige vastgoedmarkt van Valencia. Het is cruciaal dat alle documenten over inkomen en werk beschikbaar zijn om te delen met de tegenpartij. Onze ervaringen laten zien dat het essentieel is om voorbereid te zijn op snel handelen om de beste kansen te benutten in deze competitieve omgeving. Het benadrukt ook de waarde van onze diensten, waarbij we onze klanten begeleiden en ondersteunen bij het vinden van hun ideale woning in de huidige competitieve markt.

Reageren is niet mogelijk