Automatiseren van Intercompany Transacties in Microsoft Business Central

Automatiseren van Intercompany Transacties in Microsoft Business Central

In de moderne bedrijfswereld zijn intercompany transacties een essentieel onderdeel van de bedrijfsvoering voor organisaties met meerdere dochterondernemingen of vestigingen. Het handmatig verwerken van deze transacties kan tijdrovend en foutgevoelig zijn. Microsoft Business Central biedt krachtige mogelijkheden om deze processen te automatiseren, wat leidt tot efficiëntieverbeteringen en een grotere nauwkeurigheid. Dit artikel gaat dieper in op hoe je intercompany transacties kunt automatiseren in Microsoft Business Central en welke voordelen dit biedt.

Wat zijn intercompany transacties?

Intercompany transacties zijn financiële activiteiten tussen verschillende entiteiten binnen hetzelfde moederbedrijf. Deze transacties kunnen variëren van verkopen en aankopen tot het verdelen van kosten en inkomsten. Het beheer van deze transacties vereist zorgvuldige boekhouding om fouten en discrepanties te voorkomen en te zorgen voor een correcte financiële consolidatie.

Functionaliteiten van Microsoft Business Central voor intercompany transacties

Microsoft Business Central biedt een geïntegreerde oplossing voor het beheren van intercompany transacties. De belangrijkste functionaliteiten omvatten:

 1. Intercompany Setup: Het systeem stelt gebruikers in staat om intercompany relaties in te stellen tussen verschillende entiteiten. Hierbij worden de algemene grootboekrekeningen, valuta’s en andere belangrijke parameters gesynchroniseerd.
 2. Automatische Boeking: Business Central ondersteunt de automatische boeking van intercompany transacties. Wanneer een transactie wordt ingevoerd door een entiteit, genereert het systeem automatisch de corresponderende transacties voor de andere betrokken entiteiten.
 3. Valuta Conversie: Het systeem kan automatisch valuta’s converteren op basis van vooraf ingestelde wisselkoersen, wat belangrijk is voor bedrijven die in verschillende landen opereren.
 4. Consolidatie: Business Central biedt tools voor de financiële consolidatie van meerdere entiteiten, waardoor een geconsolideerd financieel overzicht ontstaat.
 5. Intercompany Posten: Deze functie helpt bij het matchen en reconciliëren van intercompany transacties tussen entiteiten, waardoor er minder kans is op afwijkingen en fouten.

Stappen voor het automatiseren van intercompany transacties

 1. Instellen van Intercompany Relaties

Het proces begint met het configureren van de intercompany relaties. Dit houdt in:

 • Definiëren welke entiteiten deel uitmaken van de intercompany set-up;
 • Synchroniseren van rekeningen en dimensies;
 • Instellen van valuta en wisselkoersen.
 1. Transactieverwerking

Bij het invoeren van een transactie, zoals een verkoop van goederen van de ene entiteit naar de andere, wordt deze automatisch geboekt in de grootboeken van beide entiteiten. Het systeem zorgt ervoor dat de juiste rekeningen worden aangesproken en dat de boekingen consistent zijn.

 1. Automatische Reconciliatie

Business Central ondersteunt automatische reconciliatie van intercompany transacties. Dit betekent dat het systeem de transacties tussen entiteiten automatisch afstemt en eventuele verschillen identificeert voor verdere actie.

 1. Periodieke Consolidatie

Aan het einde van een financiële periode kunnen bedrijven gebruikmaken van de consolidatiefuncties om een geïntegreerd financieel overzicht te genereren. Dit omvat het elimineren van intercompany transacties om dubbele boekingen te voorkomen en een correcte weergave van de financiële gezondheid van de organisatie te waarborgen.

Voordelen van automatisering

 • Efficiëntie: Het automatiseren van intercompany transacties vermindert de tijd en middelen die nodig zijn voor handmatige verwerking.
 • Nauwkeurigheid: Automatisering vermindert de kans op menselijke fouten, waardoor de nauwkeurigheid van de financiële gegevens toeneemt.
 • Transparantie: Geautomatiseerde processen zorgen voor een betere traceerbaarheid en transparantie van transacties tussen entiteiten.
 • Kostenbesparing: Door de efficiëntieverbeteringen en foutreducties kunnen bedrijven aanzienlijke kostenbesparingen realiseren.

Cruciale stap naar betere financiële controle en efficiëntie

Het automatiseren van intercompany transacties in Microsoft Business Central biedt bedrijven met meerdere entiteiten aanzienlijke voordelen. Ook voor Spring Real Estate, dat verschillende entitieiten heeft, biedt dit voordelen als financiële controle en efficiëntie. Door gebruik te maken van de uitgebreide functionaliteiten van Business Central kunnen wij, en andere organisaties, hun financiële processen stroomlijnen, de nauwkeurigheid van hun boekhouding verbeteren en waardevolle tijd en middelen besparen. In een steeds complexere bedrijfsomgeving is de automatisering van intercompany transacties een cruciale stap naar betere financiële controle en efficiëntie.

 

Neem gerust contact met ons op voor een informeel gesprek onder het genot van een kop koffie, waarin we kunnen sparren over wat het automatiseren van intercompany transacties biedt voor jullie organisatie en hoe Spring kan ondersteunen hierbij.

Reageren is niet mogelijk