Taxaties uitvoeren met zo min mogelijk persoonlijk contact

Taxaties uitvoeren met zo min mogelijk persoonlijk contact

Momenteel ondervinden wij allemaal de gevolgen van het coronavirus (COVID-19) en weten wij niet hoelang de situatie gaat duren. Kunnen wij momenteel nog taxaties uitvoeren? Jazeker, vanuit Spring Valuations zijn we druk bezig om te kijken hoe we kunnen taxeren met zo min mogelijk persoonlijk contact.

Een van onze vaste partners Domivest heeft initiatief genomen om en tijdelijk haar taxatierichtlijnen aangepast waarbij taxateur en opdrachtgever samen zorgdragen voor de visualisatie van het te taxeren object. Met deze aanpassing kan een taxatie nu ook plaatsvinden via de digitale weg (FaceTime, WhatsApp, Skype of andere videomogelijkheden) en is fysiek onderzoek van een taxateur ter plaatse niet meer verplicht. Hierdoor zorgt Domivest ervoor dat zij financieringen kunnen blijven faciliteren voor beleggers. Ook onze partner NIBC Vastgoed Hypotheek heeft besloten om per 23 maart de taxatierichtlijnen aan te passen om persoonlijk contact bij taxaties te verminderen.

Domivest en NIBC Vastgoed Hypotheek hanteren de volgenden richtlijnen, gebaseerd op de aanbeveling van het NRVT:

  • Taxaties verhuurde onderpanden: interne inspectie mag vanaf heden ook op digitale wijze, bijvoorbeeld via FaceTime, WhatsApp of Skype. De huurder of aanvrager mag een digitale tour door het onderpand geven waarop de taxateur zijn onderdeel baseert. Daarnaast zullen er wel foto’s in het rapport moeten zitten van het onderpand. Deze mogen tijdelijk door de huurder en/of aanvrager aangeleverd worden.
  • Taxaties van lege onderpanden: bij voorkeur een interne inspectie ter plaatse. Bij zwaarwegende bezwaren kan deze worden vervangen door foto’s en plattegronden, bijvoorbeeld van Funda.
  • Puntentellingen kunnen door taxateur samen met de aanvrager gedaan worden om zo tot een reële inschatting van de punten te komen.
  • Voor panden die in de afgelopen 12 maanden eerder opgenomen/ geïnspecteerd zijn en reeds zijn gefinancieerd bij Domivest / NIBC Vastgoed Hypotheek, kunnen zij akkoord gaan met een hertaxatie, dus zonder interne inspectie, zolang er niets aan het onderpand veranderd is (verklaring aanvrager / eigenaar). Indien er wel verbouwd is, dienen er foto’s van de huidige staat aangeleverd te worden door de huurder en/of eigenaar.

Mochten andere partijen waar wij nauw mee samenwerken soortgelijke maatregelen nemen dan zullen wij u daar uiteraard direct over informeren via een van onze kanalen. Voor al uw vragen, neem gerust contact met ons op.

Heeft u vragen op het gebied van taxaties? Neem dan gerust contact met ons op. Wij zijn u graag van dienst.

Reageren is niet mogelijk