Survive ‘till 25: Tijd voor een nieuw motto?

Survive ‘till 25: Tijd voor een nieuw motto?

In het begin van het nieuwe jaar worden door de adviseurskantoren traditiegetrouw de balans opgemaakt met rapporten over de kantorenmarkt 2024 en hun vooruitzichten voor 2025. Op de vastgoedbeurzen afgelopen jaar klonk wat betreft de beleggingsmarkt steeds het hoopvolle adagium: “Survive ’till 25”. Een slogan die sinds de rentestijgingen van 2022 jaarlijks in verschillende vormen werd gebezigd, telkens met de hoop dat het volgende jaar écht verandering zou brengen.

Maar nu we 2025 hebben bereikt, rijst de vraag: komt de wens achter dit motto dit jaar eindelijk uit? Kunnen we hiervoor conclusies trekken uit de gebruikersmarkt?

Een blik op de Amerikaanse markt – vaak een voorbode voor wat ons hier te wachten staat – lijkt hoopgevend. Het vierde kwartaal van 2024 liet daar de eerste positieve netto-opnamecijfers zien sinds 2021, met een groeiende bezettingsgraad. Het transactievolume in dat kwartaal kwam zelfs boven 92% van het pre-pandemische gemiddelde uit. Dichter bij huis waren ook de signalen positief: in Nederland steeg het transactievolume in de eerste negen maanden van 2024 met 20% ten opzichte van dezelfde periode in 2023, goed voor zo’n 570.000 m². En hoewel de cijfers van Q4 nog niet volledig zijn verwerkt, klinken de eerste geluiden bemoedigend.

De vraag concentreert zich vooral op de G5-steden, waar bedrijven een duidelijke kwaliteitsslag willen maken bij een verhuisbeweging. Dit heeft geleid tot prijsstijgingen in het topsegment van de markt. Het tekort aan hoogwaardige (grade A) voorraad speelt hierbij een sleutelrol. Maar zoals altijd heeft deze groei ook een keerzijde. De laatste jaren hebben een scherp onderscheid blootgelegd tussen ‘the best and the rest’.

De rest, dat is de verouderde voorraad – kantoren die niet meer voldoen aan de eisen van gebruikers en huurders. Hier ligt een serieuze uitdaging voor de markt: deze panden upgraden naar de juiste standaard. En dat vraagt om actieve betrokkenheid van beleggers.

Toch staan beleggers ook dit jaar voor een hobbelig parcours. De aangepaste regels rondom fiscale beleggingsinstellingen (FBI’s/REIT’s) hebben de concurrentiepositie verslechterd. Hoe groot de daadwerkelijke impact daarvan zal zijn, blijft echter nog de vraag.

Naast deze uitdagingen gloort er hoop. Het World Economic Forum wees begin januari op een wereldwijd gematigd optimisme voor de beleggingskant van de vastgoedmarkten, ondersteund door dalende rentes en hopelijk een stabiele geopolitieke situatie. Als die omstandigheden aanhouden, liggen er kansen te over.

Nu we ‘overleefd’ hebben tot 2025, is het tijd om verder te kijken. Wat zal het motto zijn op de Expo 2025?

Reageren is niet mogelijk