Het einde van de Golden Visa in Spanje? Een teken van groei voor Europese beleggers

Het einde van de Golden Visa in Spanje? Een teken van groei voor Europese beleggers

De aankondiging van de Spaanse premier om het ‘Golden Visa’ programma in Spanje te beëindigen, vooral voor investeringen in onroerend goed, heeft buitenlandse investeerders ernstig verontrust. Vooral degenen die al betrokken waren bij het ‘Golden Visa’ programma of dit overwogen. Het besluit is genomen om de stijgende prijzen en speculatie op de vastgoedmarkt tegen te gaan.

Een Gouden poort naar Europa

Het Golden Visa-programma in Spanje biedt niet-Europeanen de mogelijkheid om een verblijfsvergunning te verkrijgen door middel van een investering, zoals in onroerend goed ter waarde van meer dan 500.000 euro. Deze regeling heeft veel interesse gewekt bij investeerders uit de Verenigde Staten, waarbij een aanzienlijk aantal van hen oog heeft laten vallen op Valencia als investeringsbestemming. Het Golden Visa-programma werd geïntroduceerd in 2013 met als voornaamste doelstelling de internationalisering van de Spaanse economie te stimuleren. Dit initiatief kwam voort uit de nasleep van de financiële crisis van 2008.

Volgens gegevens van de Vereniging van Registrateurs van Onroerend Goed vertegenwoordigden buitenlandse kopers 9,7% van de vastgoedaankopen boven de 500.000 euro in 2023. Van de ruim 87.000 buitenlandse transacties overschreed meer dan 8400 keer de drempel van 500.000 euro. Ongeveer de helft van deze transacties werd uitgevoerd door EU-burgers, terwijl de andere helft werd gedaan door niet-EU-burgers. Dit betekende dat ruim 4200 mensen mogelijk een Golden Visum hebben gekregen door te investeren in vastgoed.

Afsluiting van de Gouden poort naar Europa

De afschaffing van het Golden Visa-programma in Spanje heeft aanzienlijke gevolgen voor niet-Europeanen. De Spaanse vastgoedmarkt verliest zijn aantrekkingskracht als investeringsbestemming, aangezien veel investeerders specifiek investeerden met als doel een Golden Visa te verkrijgen. Als reactie hierop zullen deze internationale investeerders hun aandacht mogelijk verleggen naar andere landen waar vergelijkbare programma’s beschikbaar zijn, waardoor de concurrentie tussen landen om buitenlandse investeringen toeneemt.

Deze verschuiving heeft gevolgen voor de Spaanse economie en haar internationalisering, waar het Golden Visa-programma oorspronkelijk op gericht was. De terugtrekking van buitenlandse investeringen kan een rem zetten op economische groei en de ontwikkeling van de vastgoedsector, waardoor het potentieel voor het creëren van nieuwe banen en de instroom van nieuw talent wordt beperkt.

Niettemin opent de afschaffing van het Golden Visa-programma ruimte op de Spaanse vastgoedmarkt voor andere investeerders. Europese investeerders, die voorheen mogelijk werden overtroefd door niet-Europese concurrenten, kunnen nu profiteren van deze verschuiving en een groter marktaandeel verwerven. Dit kan leiden tot een herstructurering van de vastgoedmarkt en nieuwe kansen creëren voor binnenlandse en Europese investeerders om te profiteren van de beschikbare mogelijkheden.

 

Bent u geïnteresseerd in het verkennen van investeringskansen op de Spaanse markt? Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor deskundig advies over diverse investeringsmogelijkheden in Spanje.

Wij staan klaar om u te begeleiden bij het nemen van weloverwogen beslissingen en het verwezenlijken van uw investeringsdoelen. Neem gerust contact met ons op via info@springrealestate.com of bel +34 960 13 09 28.

Reageren is niet mogelijk