Energie besparen in een niet duurzaam kantoor

Energie besparen in een niet duurzaam kantoor

Energie besparen en het comfort verhogen in een niet duurzaam gebouwd kantoorgebouw lijkt een onmogelijke uitdaging. Het terugdringen van energiekosten en verbetering van comfort zijn terugkerende uitdagingen voor beleggers en gebouweigenaren. Het is actueler dan ooit.

Veel gebouwen verliezen energie door de luchtdoorlatendheid van de gevel of door klimaatsystemen die tegen elkaar inwerken. Bij het gebouw de Parktoren speelde ook deze uitdagingen.

Spring Property Management heeft in samenwerking met Bordewijk en Klein Poelhuis het energiegebruik van het kantoorgebouw Parktoren in Arnhem teruggebracht. Daardoor is er een significante bijdrage geleverd aan het comfort van huurders in het gebouw.

Union Street Investments
De Parktoren is gebouwd in 2005 en is onderdeel van de grootschalige revitalisatie van Arnhem Centraal Station, onder ontwerp van trophy architect UNStudio. Eigenaar Union Street heeft de Parktoren verworven in 2019. Union Street richt zich op de aankoop van kantoren waar nog significante waarde toegevoegd kan worden middels grootschalige renovatie en verhuur. Het Nederlandse investeringsvehicle omvat 8 kantoorgebouwen met een totaal van 66,000 m². Spring Real Estate is verantwoordelijk voor het asset & propertymanagement van het gebouw.

Om de Parktoren een duurzamer kantoor te maken zijn er een aantal energiebesparende maatregelen genomen. Als eerste het terugbrengen van de luchtdoorlatendheid van de gevel. Ook is de luchtbehandelingskast gerenoveerd en is er een sorbtie warmtewiel toegevoegd. Verder is er een tweede warmtepomp geïnstalleerd en een 4-pijpsysteem aangelegd.

Dankzij bovenstaande maatregelen is de luchtdoorlatendheid van de gevel teruggebracht naar een Qv10-waarde van 0,68. De warmteterugwinning is met 15% gestegen naar 78%. Hierdoor is er meer warmte beschikbaar voor het gebouw.

Ook is de vochthuishouding voor de zomer en winter verbeterd. Verder is er nu meer vermogen voor verwarmen en koelen beschikbaar. Dit kan per stramien onafhankelijk van elkaar gebeuren.

In samenwerking met haar partners weet Spring PM een bijdrage te leveren aan een prettige, comfortabele werk en leefomgeving. Daarnaast dragen wij bij aan het structureel terugdringen van energiegebruik van gebouwen.

Team
Willem Jan Schouten is al ruim 20 jaar werkzaam in Property Management en is partner bij Spring Property Management. Willem Jan zorgt voor de antwoorden op de vragen van de klant.

Roy Vens heeft een achtergrond in de bouwtechnische bedrijfskunde en is als senior technisch manager verantwoordelijk voor technische projecten binnen de portefeuille.

Heb je vragen met betrekking tot property management? Wil je meer weten over hoe je jouw kantoor kan verduurzamen? Neem dan contact op via willemjan.schouten@springrealestate.com.

Reageren is niet mogelijk